An examination of lexical choices in Slovene translations of British and American drama - Hribar, Darja Darinka (ELOPE (Ljubljana), 2005)
Članek preučuje izbor leksikalnih enot v prevodih znanega slovenskega prevajalca dramskih besedil. Izhaja iz prepričanja, da čeprav v prevodu izbira besed prevajalcu nudi veliko več svobode kot, na primer, izbira slovničnih oblik, je tudi prva odvisna od številnih zunaj in znotraj besedilnih dejavkov, ki so odvisni od vrste drame, vrste prevoda in posebnih značilnosti posamezne igre. Čeprav so primeri v članku vzeti samo iz dveh različic slovenskih prevodov ene ameriške drame, to je Williamsovega Tramvaja poželenja, se nanašajo tudi na nekatere druge slovenske prevode angleške in ameriške drame, kot, na primer, Kdo se boji Virginie Woolf. (Albee), Smrt trgovskega potnika (Miller), Pinterjeve igre, Pygmalion (Shaw), itd. Prevodni premiki, ki jih preučuje, se nanašajo na register, to je na funkcijsko zvrst jezika, ki jo določajo polje, način in ton diskurza.
Keywords: ameriška književnost; angleška književnost; leksika; leposlovje; prevajalstvo; prevajanje; vaje