Classroom politics - Želježič, Mirjana (ELOPE (Ljubljana), 2013)
V današnjem času smo priča transformaciji univerz po neoliberalnem diktatu, kidružbeni pomen univerz vse bolj povezuje s sposobnostjo služenja potrebam neoliberalnega kapitalizma. Če se nam to zdi problematično, potem čutimo potrebo po obrambi (in razvoju) tradicionalnih praks Univerze, kot so, denimo,čiste temeljne raziskave in razvoj družbene kritičnosti. Tovrstni odzivpa je neizogibno povezan s kritiko ideologije kapitalizma kot takega, z bojem proti logiki tekmovanja in dobička. Izhajajoč iz teorij Freirea in Althusserja članek osvetljuje povezave med poučevanjem angleščine in neoliberalnimi politikami in predlaga načine, na katere so lahko oddelki za anglistiko (in jezikovni pouk nasploh) del družbeno kritičnih sil, in se ubranijo trendu, po katerem humanistični oddelki postajajo del tako imenovanega liberalno-progresivnega tabora.
Keywords: Freire, Paulo; ideologija; jezik; kritična pedagogika; Language; neoliberalizem