Nevojaški viri ogrožanja varnosti Sredozemlja - Žabkar, Anton (Annales. Series historia et sociologia, 2014)
Pozivi teoretikov, da je treba preseči vojaškodeterministični pristop k varnosti in v varnostno razpravo vključiti tudi druge dejavnike ogrožanja varnosti, so se sporadično pojavljali že med hladno vojno, po njej pa so pridobili težo. Varnost Sredozemlja, ki je vedno imelo velik geopolitični in vojaško-strateški pomen, je vse bolj povezana z obvladovanjem nevojaških virov ogrožanja, med katerimi izstopajo socialno-ekonomski, okoljski in demografski, pa tudi terorizem in mednarodni organizirani kriminal. Članek teoretično konceptualizira naštete vire ogrožanja in jih analizira prek konkretnih podatkov, ki se nanašajo na sredozemski prostor. Ta je nevojaško zelo ogrožen, še posebej pa vzbujajo skrb kumulativni učinki posameznih virov ogrožanja in njihova medsebojna povezanost.
Keywords: Economic crises; Ekonomske krize; International security; Mediterranean Basin; Mediterranean Region; Mednarodna varnost; ogrožanje; Organized crime; Organizirani kriminal; security; Sredozemlje; Terorizem; Terrorism; varnost