Bralni in knjižničarski krožek - Žvegler, Nuša (Šolska knjižnica, 2022)
Prispevek na kratko poda primer dobre prakse sodelovanja otrok s knjižnico in motivacijo za dvig branja v osnovni šoli, saj je že splošno znano, da zadnja leta motivacija za branje knjig močno pada. Letošnje leto nas je postavilo pred nov izziv – izvedba interesne dejavnosti na daljavo in ohranitev takšnega nivoja dela, kot ga imamo v šoli. V interesni dejavnosti so sodelovali učenci od 6. do 8. razreda. Naš cilj je bil brati po mesečnih sklopih in obdelati različne teme in žanre. V ospredje smo postavili dobro počutje otrok, krepitev bralnega razumevanja, ohranitev socialnih stikov in predvsem motiviranost za branje. Dejavnost se je, kljub vsem omejitvam, izkazala kot dobra pridobitev za učence in šolo, saj smo jo izvedli v celoti, sicer z veliko truda, vendar z veseljem.
Keywords: bralna kultura; branje; motivacija; osnovne šole; šolske knjižnice