Naj ostanem ali grem? - Krašovec, Alenka (Teorija in praksa, 2019)
V koalicijskih vladah stranke pogosto sklenejo koalicijske sporazume. Sporazumi imajo več funkcij, med njimi je za namen upravljanja in zagotovitve preživetja vladnih koalicij praviloma mogoče najti tudi mehanizme za preprečevanje in zmanjšanje ter tudi možnosti za razreševanje konfliktov med koalicijskimi partnerji. Slovenija ima dolgoletne izkušnje s koalicijskimi vladami in številnimi konflikti v njih. Namen članka je analiza koalicijskih sporazumov v Sloveniji med letoma 1990 in 2018, še zlasti pa umestitev omenjenih mehanizmov v te sporazume. .Analiza je razkrila, da je - kljub izraziti prevladi javnopolitičnega področja v koalicijskih sporazumih - v njih mogoče zaslediti tudi vedno večji poudarek na mehanizmih za preprečevanje in zmanjšanje konfliktov, v manjši meri pa so se skozi čas dodatno razvijali tudi mehanizmi razreševanja konfliktov med koalicijskimi partnerji.
Keywords: Agreements; Coalition governments; koalicijske pogodbe; Koalicijske vlade; koalicijsko povezovanje; konflikti; Political parties; Politične stranke; Sporazumi; strankarske koalicije; strankarsko povezovanje