Computer systems for determination of pressure distribution in the hip joint articular surface - Stankovski, Vlado (Radiology and oncology (Ljubljana), 2001)
Izhodišča. V delu sta opisana računalniška sistema Viprecox in Active Contours, ki ju uporabljamo v procesu ocenjevanja nekaterih biomehanskih parametrov kolčnega sklepa vključno z največjo vrednostjo tlaka v kolčnem sklepu p max. Ra;unalniški sistem Active Contours za svoje izračune uporablja standardne antero-posteriorne rentgenograme cele medicine in obeh kolkov. Aplikacija Viprecox v svojem jedru uporablja relativno enostaven tridimenzionalen matematični model porazdelitve tlaka na kolčni sklepni površini, ki je podrobno predstavljen drugje (npr. Iglič 1996). Material in metode. Oba računalniška sistema smo preizkusili tako, da smo analizirali izračunane vrednosti p max za 81 bolnikov (37 moških in 44 žensk). Zaključki. Pokazali smo, da sta opisana sistema uporabna pri določanju porazdelitve kolčnega sklepnega tlaka iz standardnih anteroposteriornih AP rentgenogramov.
Keywords: Biomechanics; biomehanika; Diagnosis, computer-assisted; Hip joint; kolčni sklep; Radiography; Stress, mechanical; tlak; Weight-bearing