Renal transplant blood flow in patients with acute tubular necrosis - Huić, Dražen (Radiology and oncology (Ljubljana), 1999)
Izhodišča. Zaradi nasprotujočih se podatkov smo se odločili za raziskavo ledvičnega krvnega obtoka (RBF) v ledvičnih transplantatih pri bolnikih z akutno tubularno nekrozo (ATN). Bolniki in metode. V štirih letih smo opravili179 preiskav s Tc-99m pertehnetatom in I-131-OlH na 60 bolnikih (od teh je bilo 31 žensk in 29 moških, njihova srednja starost je bila 37 let in sicer od 11 do 62 let, presajenih je bilo 42 kadavrskih ledvic in 18 ledvic odživih darovalcev sorodnikov, kontrolno sledenje je v povrečju trajalo 21 mesecev). Krvni obtok smo izračunali iz časovnih krivulj prvega pretoka skozi ledvice in aorto in ga izrazili v odstotkih iztisnega volumna krvi iz srca (RBF/CO). Rezultati. V 53 preiskavah bolnikov z ATN je bil povprečni RBF/CO precej nižji kot pri 60 bolnikih z normalnim delovanjem transplantirane ledvice (6,5 %+- 3,4%; 11,4%+- 3,4%; p=9,6 x10-12) in enak srednjim vrednostim49 preiskav bolnikov z akutnim zavračanjem transplantirane ledvice ter prav tako enak 17 preiskavam bolnikov z ATN in z akutnim zavračanjem transplantirane ledvice (7,3%+- 3,4 %; 5,8%+- 2,5 %; p=0,005). Pri bolnikih z ATN so bile vrednosti RBF/CO v sorazmerju z vrednostjo serumskega kreatinina (KS1000 mmol/I - 5,2 %+- 2,2 %; p< 0,05) in z renogrami z I-131 OIH (delno izločanje OIH iz ledvičnega parenhima med preiskavo - 7,0 %+- 3,5 %; brez izločanja - 5,1 %+-2,2 %; p=<0,005. Zaključek.Krvni obtok v transplantiranih ledvicah se očitno znatno zmanjša tako pri ATN kot pri akutnem zavračanju in je značilno odvisen od delovanja transplatirane ledvice.
Keywords: Blood supply; Graft rejection; Kidney; Kidney transplantation; Kidney tubular necrosis, acute; Radionuclide imaging