Changes in the latent structure of motor space of boys during puberty - Jurak, Gregor (Kinesiologia Slovenica, 2003)
Analizirali smo latentno strukturo motoričnega prostora fantov, starih 11, 13, 15 in 17 let. Transverzalna študija je bila opravljena na reprezentativnem vzorcu 517 merjencev v okviru obsežnejše raziskave Strela in sodelavcev (1996). Za oceno motoričnih sposobnosti smo izbrali zbirko 26 testov, ki dobro pokrivajo vse podprostore motorike. Latentno strukturo smo analizirali s klasičnimi postopki faktorske analize. Ugotavljamo razlike v latentni strukturi motoričnega prostora v posameznih starostnih obdobjih. Pri mlajših merjencih so dosežki odvisni od hkratnega delovanja različnih funkcionalnih mehanizmov, zato je struktura latentnega prostora slabše opredeljena. S starostjo se motorične sposobnosti postopoma diferencirajo. V petnajstem letu je vidno rušenje ustaljenih gibalnih vzorcev. Občutljivost tega obdobja zato zahteva od športnih pedagogov, da pozorno spremljajo telesni in gibalni razvoj otrok ter posameznikovemu razvoju primerno individualizirajo vadbo.
Keywords: adolescenca; dečki; latentna struktura; motorične sposobnosti