Learning of complex and critical thinking - Rutar Ilc, Zora (Šolsko polje, 2007)
Vsi napredni šolski sistemi in didaktični pristopi poudarjajo pomembnost aktivnega učenja, problemski pristop, razvoj komunikacijskih veščin ter veščinsodelovanja, partnerstvo in dialog, raziskovanje, organizacijo ter kritično in kreativno mišljenje. V članku bomo razmišljali o treh ravneh zagotavljanja takšnega učnega okolja, ki bo pripomoglo k razvoju kompleksnega in kritičnega mišljenja. Prva raven se nanaša na prakso v razredu: kako lahko učitelj prispeva k razvoju kompleksnega in kritičnega mišljenja z različnimi pristopi pri načrtovanju in izvajanju pouka. Druga raven se nanaša na raven posameznih šol: kako lahko šole v kontekstu svoje vizije in razvojnega načrtovanja zagotovijo klimo, ki bo omogočala razvoj kompleksnega in kritičnega mišljenja. Tretja raven se nanaša na šolsko politiko, na prevladujoč pedagoški diskurz ali konflikt paradigem, kakor tudi na najširši okvir socialnih pogojev, ki odreja meje mogočega in možnost, da le-te odraža in preseže.
Keywords: kritično mišljenje; metodika; pouk; retorika; učenje