Zaklinjanje feminizma s "post" - Šribar, Renata (Šolsko polje, 2012)
Izhodiščni postulat članka je, da prazni označevalec post v označevalni navezi s feminizmom - oziroma manko njegovega evidentnega pomena - botruje raznolikosti opredelitev in interpretacij postfeminizma ter z njim indeksiranih družbeno-kulturnih pojavov. Izmed številnih diskurzivnih praks in postvarjenj poljubnih pomenov, ki jih razumemo kot postfeministične, smo izbrali delo Eve Illouz, ki "hladne intimnosti" v času neoliberalnega kapitalizma pripiše pretežno feminizmom, in seminarski referat na londonski univerzi, ki feminizem/feminizme depolitizira, vkulturira in s to gesto utrjuje akademski postfeminizem. Kljub poljudnosti in nepreglednosti opredelitev postfeminizma je možno določiti skupno platformo, tj. manko politizacije ali kar depolitizacijo refleksije in delovanj, ki sovpadajo z razgradnjo kolektivnega feminističnega/ženskega subjekta; prav v tem generaliziranem pomenu razumemo odnos znaka "post" s svojim referentom, feminizmom. Ob tem postfeminizem vzpostavlja sledeče naravnanosti: antifeminizem, efeminizem, nekritični feminizem (Lazar, 2009). Slednji ob nujni kritični distanci do takšnega subvertiranja feminističnih družbenih moči vendarle lahko izzove tudi navdušenje, pritrjevanje glorificiranim podobam domnevno avtonomnih, opolnomočenih, uživajočih žensk. Neposreden afirmativni afekt v razmerju do postfeminizma in njegove zavrnitve spopadanja z opresivnim spolnim redom je izraz čiste želje po obstoju sveta, ki ga vladajoče spolne norme na noben način ne obvladujejo.
Keywords: feminism; feminizem; interpersonal relations; študije spolov; medosebni odnosi; philosophy of culture; capitalism; filozofija kulture; kapitalizem