Češki stavki z zaimkom to v vlogi osebka in njihovi slovenski ustrezniki - Stankovska, Petra (Jezik in slovstvo, 2025)
Pogoste napake govorcev določenega jezika pri usvajanju drugega jezika lahko pokažejo na pojave, ki so v jeziku, ki se ga učimo, različne od situacije v izhodiščnem jeziku. Ena od razširjenih napak Slovencev pri učenju češčine je izpuščanje zaimka to v osebkovi poziciji in obratno. Tudi Čehi težijo k temu, da ta zaimek uporabljajo v slovenskih stavkih, čeprav v njih raba ni nujna oziroma je celo odvečna. V prispevku bomo skušali analizirati različne tipe stavkov, v katerih je v češčini kazalni zaimek na poziciji osebka skladenjsko obvezen, v slovenščini pa se ga ne uporablja (npr.: Je to výborné – Odlično je).
Keywords: Czech; češčina; demonstrative pronomen; kazalni zaimek; osebek; sentence; Slovenian; slovenščina; stavek; subject