Le bio-bibliografie immaginarie di Bolano e le biografie infedeli di Orecchio come approcci letterari alle verita della storia, della vita - Farinelli, Patrizia (Ars et humanitas, 2017)
Že več kot stoletje, še posebej v postmoderni, je mogoče opaziti tip biografije, ki temelji bodisi na izumu bodisi na stičišču dokumentirane in izmišljene snovi. Usmerjen je tako, da v nedoločenem ohrani razmerje med realnim in imaginarnim. Nadvse primeren je za odkrivanje problematičnih ovir žanra, ki je tradicionalno povezan z objektivnimi ambicijami, hkrati pa odseva identiteto literarnega diskurza. V prispevku sta obravnavani deli iz zadnjih dvajsetih let, ki sodita v že omenjeno produkcijo: prvo delo, La literatura nazi en América Roberta Bolana (1996), temelji predvsem na domišljiji; drugo delo, Citta distrutte: sei biografie infedeli Davida Orecchia (2012), skozi prakso nezvestobe rekonstruira življenja resničnih ljudi in posebnih zgodovinskih kontekstov (med drugim v času fašizma v Italiji in med diktaturo v Argentini). Primerjava pokaže na svojevrstne strategije in potencialne namene ter posebej poudari, kako se za iznajdljivimi pripovednimi izbirami (ki so zmožne bralca na napačno sled speljati tudi s parodijo tradicionalne biografske pripovedi) gradi radikalen poziv k zgodovinski zavesti.
Keywords: biofikcija; Bolano, Roberto; čas; italijanska književnost; latinskoameriške književnosti; namišljeni citati; Orecchio, David; parodija; polfiktivna biografija