Podoba Slovencev v Bartschevem romanu Das deutsche Leid - Čeh Steger, Jožica (Slavistična revija, 2017)
Kulturološke raziskave opozarjajo, da zahtevajo ubeseditve nenemških narodov v AvstroOgrski, kakor se razkrivajo v dominantnem nemškem diskurzu, več raziskovalne pozornosti in kritično branje, ki naj razgali mit o večkulturni in nadnacionalni Avstro-Ogrski. Njen kulturni kolonializem je skonstruiral negativne, celo sovražne podobe tujega/drugega. V pričujoči razpravi1 so v Bartschevem romanu Das deutsche Leid, ki vsebuje prvine nemškega nacionalizma, predstavljene tako podobe Slovencev z vidika tujega/drugega kakor tudi asimetrična nemško-slovenska dvokulturnost na Spodnjem Štajerskem v času narodnostnih bojev in močne germanizacije pred prvo svetovno vojno.
Keywords: "Das deutsche Leid"; avstrijski roman; Bartsch, Rudolf Hans; drugi; germanizacija; podobe tujega; Slovenci; Slovenes; Spodnja Štajerska; Styria; večkulturnost