Razpoznavna struktura mesta - Dimitrovska Andrews, Kaliopa (Urbani izziv, 2001)
Zaradi tekočih sprememb v družbi se spreminjajo tudi pogledi na razvoj mest. Razpoznavna struktura mesta se v vseh konceptih prostorskega razvoja razume kot vrednota. Ob izdelavi koncepta prostorskega razvoja Ljubljane je bil tako dan pomemben poudarek oblikovanju identitete mesta. V prispevku so predstavljena razmišljanja o izgrajevanju identitete mestnega prostora, urbanih okolij in urbanistični dediščini. Na tej osnovi je bila oblikovana metoda razpoznave mestnega prostora ter predlagana vključitev razpoznavne strukture v prostorski plan mesta Ljubljane. Prispevek končujejo merila za njeno trajnostno oblikovanje.
Keywords: Ljubljana; mesta; mestni predeli; mestni prostor; morfologija naselij; raba prostora; struktura