Drugost in vprašanje avtoritete - Hart, Jonathan Locke (Primerjalna književnost, 2009)
Primerjave med kulturami odpirajo nove perspektive. Pričujoči članek je primerjalna razprava o Zahodnih Evropejcih, o tem, kako so se sporazumeli z drugostjo staroselcev Novega sveta in kako so kot avtorji problematizirali svojo lastno avtoriteto ter dejansko svoj pogled na svet. Reprezentacija staroselcev je tema, ki se nenehno obnavlja. Ta reprezentacija in "prevod" sta pogosto vključevala tako premoč nad drugimi, "barbarskimi" kulturami - ali sporazumetje z njimi - kakor tudi dediščino tamkajšnje predhodne vladavine ali tekmeca. Problemi, kot so vprašanje pristnosti pričevanj, retorična pogodba med piscem in bralcem ter tipologija Starega in Novega sveta, me bodo zanimali z vidika resnice in laži, o čemer se morajo pogoditi avtorji in bralci popotnih poročil. To imamo lahko za etnologijo branja ali za uporabo etnologije, zato da bi uvideli drugost znotraj njih ali da bi uvideli med jazom in drugim dramatično tenzijo, kakršno so izkušali pisci in bralci nekoč in jo izkušajo danes.
Keywords: književnost; literature; ideologija; zahodna kultura; ameriški staroselci; kulturni imperializem; drugost