Odkrivanje kolesarskih tras državnega pomena - Huzjan, Štefan (Urbani izziv, 1998)
Kolesarski promet je element prometne infrastrukture in si zasluži večjo pozornost. V prispevku je kolesarjenje prikazano kot ekološko in prostorsko nezahtevna oblika prometa in možnosti za oživitev mestnih in primestnih predelov. Na primeru študijskega krožka na lokalni ravni, ki ga je organiziralo Slovensko ekološko gibanje, je prikazana možnost vključevanja javnosti v postopke prostorskega planiranja ter integracije kolesarskega prometa kot enakovrednega elementa prometne infrastrukture občin in države, spodbujanja varnega kolesarjenja in zdravega načina življenja ter pospeševanja ekoturizma.
Keywords: ecology; ekologija; infrastructure; infrastruktura; kolesarjenje; kolesarske poti; promet; prostorsko planiranje; spatial planning; urbanism; urbanizem