Inovacije v storitvah - možnosti slovenskih akterjev v EU? - Stare, Metka (IB revija (Ljubljana), 2007)
Prispevek obravnava odnos med inovacijami in storitvami v tranzicijskih državah - novih članicah EU, in se osredotoča na stanje v Sloveniji. Najprej predstavi konceptualni okvir pri opredelitvi inovacij v storitvah in različne razsežnosti inoviranja v storitvah, ki presegajo sektorsko opredelitev. V osrednjem delu obravnavamo pomanjkljivo razumevanje inovacij v storitvah v državah v tranziciji/ Sloveniji. Na podlagi podatkov inovacijske ankete CIS3 in CIS4 analiziramo intenzivnost inovacijske dejavnosti v Sloveniji v primerjavi z državami EU in ugotavljamo, kakšne so razlike med inovacijsko dejavnostjo v storitvenih in predelovalnih dejavnostih. Prispevek identificira ključne splošne in posebne ovire za inovacije v storitvah, še posebno tiste, ki so značilne za tranzicijske države. S prikazom stanja in analize ovir v zaključku predlagamo osnovne smeri politike spodbujanja inovacij v storitvah, kar bi prispevalo k zmanjšanju zaostanka za razvitejšimi državami.
Keywords: Service sector; Storitveni sektor; Storitve; Services; Innovation activities; Inovacijska dejavnost; Innovations; Inovacije; Države Evropske unije; European Union countries; Slovenia; Slovenija; Evropska unija; European Union; inovacijska politika