Skupne značilnosti posameznih skupin metod vadbe moči - Štirn, Igor (Šport (Ljubljana), 2017)
Poznamo več skupin metod moči: metode maksimalnih mišičnih naprezanj, metode ponovljenih sub-maksimalnih mišičnih naprezanj, metode za izboljšanje vzdržljivosti v moči, mešane metode ter metode za razvoj reaktivnih sposobnosti. Vsaka skupina metod ima svoje značilnosti, ki izhajajo iz namena, ki je lahko izboljšanje živčnih ali mišičnih dejavnikov moči s ciljem povečanja največje moči, hitre moči ali vzdržljivosti v moči. Poleg priprave na vadbo, načina mišičnega naprezanja, števila ponovitev in serij ter odmorov so za učinkovito izvajanje vadbe moči pomembni tudi načini izvajanja posameznih ponovitev in so iz tega razloga natančno opisani: tekoče, hitre in eksplozivne koncentrične, ekscentrične, ekscentrično-koncentrične in izometrične ponovitve. Poleg osnovnih značilnosti skupin metod je podana tudi njihova umestitev v mikro in makrociklus priprave športnika.
Keywords: ciklizacija; methods; metode; mišično naprezanje; moč; ponovitve; power training; sport; strength training; šport; trening moči; vadba za moč