On migrants with migrants - Kurnik, Andrej (Teorija in praksa, 2021)
Kako teoretizirati aktualne ilegalizirane migracije v Evropo? Članek obravnava teoretske novosti v polju migracijskih študij od množičnih migracij v Evropsko unijo leta 2015. Metodološko avtorja povežeta kritično (diskurzivno) analizo s preizkusom še ne zajetih, a relevantnih konceptov v okviru migracijskih študij na osnovi terenskega raziskovanja na balkanski poti v zadnjih petih letih. Opravljena analiza je pokazala, da sta določujoči in odločilni prvini aktualnih ilegaliziranih migracij politična subjektiviteta in politično delovanje migrantov, kar v študijah migracij še ni zadostno pripoznano. S takšnim pripoznanjem postane migracija mesto artikulacije kritike globalnih odnosov neenakosti in mesto vključujoče družbene transformacije
Keywords: Balkan migrant route; Balkanska migracijska pot; država; Emigration and immigration; Izseljevanje in priseljevanje; migracije; migrations; political theory; politična teorija; state