Co-digestion of wastewater sludge with food waste and green cuttings - optimization of methane production - Kolbl Repinc, Sabina (Acta hydrotechnica, 2022)
V članku smo raziskovali proizvodnjo metana blata iz čistilne naprave (ČN) in mešanice blata z odpadno hrano in zelenim odrezom. Da bi določili optimalno mešanico, smo izvedli dva eksperimenta metanskih potencialov z uporabo Automatic Methane Potential Test System (AMPTS II). V prvem eksperimentu, kjer smo uporabili blato iz ČN ter odpadno hrano, smo največji metanski potencial izmerili pri odpadni hrani, najmanjšega pa pri blatu iz ČN. Kombinacija obeh substratov metanskega potenciala ni poslabšala, ampak se je približala metanskemu potencialu odpadne hrane (241,5 ± 15,7 mL CH4/g VS). V drugem eksperimentu smo kombinirali blato in zeleni odrez. Največji metanski potencial smo dobili pri 5,1% dodajanju zelenega odreza k blatu (glede na organsko obremenitev). Ta metanski potencial je bil večji za 7,5% od metanskega potenciala blata iz ČN, ki je znašal 470 ± 17 mL CH4/g VS. Z metodo simplex lattice design smo preverili optimalno mešanico obeh eksperimentov. Pri prvem eksperimentu se je model približal izmerjenim vrednostim, pri drugem pa so bile razlike velike.
Keywords: anaerobic digestion; anaerobna presnova; blato; food waste; green cutting; metanski potencial; methane potential; odpadna hrana; wastewater sludge; zeleni odrez