Kakšna naj bi bila integracijska politika? - Komac, Miran (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2005)
Republika Slovenija je več etnična skupnost. Prebivalci, ki se opredeljujejo kot Neslovenci , glede na stališča njihovih mnenjskih voditeljev, želijo ohraniti temeljne postulate izvorne narodne identitete. Toda imamo tudi zadržan, pogosto celo odbojen odnos večinske/dominantne populacije do izkazovanja etnične drugačnosti v javnosti. Ob tem se zastavlja ključno vprašanje: kako je mogoče zagotoviti enakopravni položaj pripadnikov novih manjšinskih skupnosti, ki ustavno niso priznane in obravnavane kot narodne skupnosti v Sloveniji, hkrati pa upoštevati njihovo potrebo po ohranjanju etničnih posebnosti?. Kakšen model integracije bi torej bil najprimernejši za to situacijo in kaj bi bili ključni elementi takšne integracije? Da bi pridobili dovolj informacij o dojemanju, potrebah in željah prebivalcev Slovenije o integracijski politiki, smo začeli s projektom Percepcije slovenske integracijske politike. Na podlagi izsledkov empiričnega raziskovanja smo pridobili valentne podatke za dograjevanje/ operacionalizacijo obstoječe slovenske integracijske politike.
Keywords: Slovenia; Slovenija; narodne skupnosti; manjšine; etnične manjšine; integracijska politika; priseljenci