Kako varni so pogoji za učenje kajtanja v nekaterih slovenskih šolah? - Žavbi, Andraž (Šport (Ljubljana), 2018)
Namen prispevka je bil ugotoviti, kako varni so bili pogoji za učenje kajtanja v nekaterih slovenskih šolah glede na IKO standard varnega poučevanja kajtanja. Raziskavo smo izvedli v petih naključno izbranih slovenskih šolah kajtanja (od 14 delujočih, kar je predstavljajo 35,7 % vzorec vseh delujočih šol), ki so v letih 2015 in 2016 delovale na različnih lokacijah. Uporabili smo anketni vprašalnik, ki je vključeval dve skupini spremenljivk; 1.) IKO varnostni standard za šole (7 spremenljivk) in 2.) IKO varnostni standard za inštruktorje (8 spremenljivk). Podatke smo pridobili z vodenimi anketiranji in z opazovanjem izvajanj tečajev v naključno izbranih šolah. Trditve v obliki 15 spremenljivk so inštruktorji ocenjevali na tristopenjski Likertovi lestvici. Za obdelavo podatkov smo uporabili program Microsoft Excel. Izračunali smo frekvence in jih predstavili v tabelah. Ugotovili smo, da so bili pogoji za učenje kajtanja v naključno izbranih slovenskih šolah kajtanja glede na IKO varnostni standard v večini zahtev primerni. Ne glede na to pa smo predlagali nekatere ukrepe, ki lahko bistveno izboljšajo varnost vadečih. Glede na to, da v Sloveniji ni možno pridobiti ustrezne strokovne usposobljenosti za delo na področju kajtanja, predlagamo, da se pri ustrezni strokovni organizaciji čim prej organizira tovrstno usposabljanje.
Keywords: IKO; izboljšave; kajtanje; pogoji; pomanjkljivosti; šole; učenje; varnost; vodni športi