The crisis of 2008 and the rise of the Slovenian consolidation state - Hočevar, Marko (Teorija in praksa, 2021)
Namen članka je razložiti vzpon slovenske države dolga in njeno preoblikovanje v konsolidirajočo se državo. Ko je leta 2009 kriza zajela Slovenijo, je bil bančni sistem blizu kolapsa. Z dokapitalizacijami bančnega sistema je javni dolg začel rasti. Po nekaj letih in pod strukturnimi pritiski in omejitvami bonitetnih agencij ter pritiski iz EU je morala slovenska država sprejeti varčevalne ukrepe za konsolidacijo javnih financ ter omejiti doseg demokracije. Glavna ugotovitev članka je, da je kriza 2008 v temeljih spremenila slovensko državo
Keywords: capitalist state; consolidation; debt; democracy; demokracije; državni dolg; javne finance; kapitalistična država; konsolidirajoča se država; zadolženost