Computer-assisted design of sheet metal component formed from stainless steel - Pepelnjak, Tomaž (RMZ-materials and geoenvironment, 2018)
Predstavljen je razvoj izdelka iz nerjavnega jekla, ki se za naročnika izdeluje v masovni proizvodnji. Tehnološka optimizacija je bila fokusirana predvsem na načrtovanje procesa globokega vleka v eni operaciji, ki se je izkazala za tehnološko nestabilno in zaradi tega neizvedljiva za zahtevano obliko izdelka. Testiranje prototipne serije je pokazalo nedopustno gubanje materiala zaradi konične oblike preoblikovanca. Zaradi tega so raziskave bile usmerjene v tehnološko optimizacijo preoblikovalnih operacij in vzpostavitev ustreznega metodnega plana za odpravo gubanja materiala. Testiranja številnih materialov enake kakovosti so služila izbiri ustreznih vhodnih parametrov digitalnih analiz. Te smo fokusirali predvsem v vzpostavitev optimalnega preoblikovalnega procesa in izbire ustrezne geometrije pripadajočega orodja. Ta omogoča globoki vlek preoblikovanca brez gubanja in/ali trganja materiala. Izvedene analize preoblikovalnega procesa v digitalnem okolju so bile preverjene z eksperimenti, ki so pokazali dobro ujemanje rezultatov obeh razvojnih konceptov.
Keywords: deep drawing; globoki vlek; konični izdelki; conical parts; nerjavna pločevina; stainless steel