Položaj slovenščine pri italijanski narodnostni skupnosti v Slovenski Istri - Baloh, Barbara (Jezik in slovstvo, 1995)
Raziskava, ki je bila opravljena med 1992 in 1993, je pokazala, da gre pri pripadnikih italijanske narodnostne skupnosti pravzaprav za posebnost, saj lahko govorimo poleg biblingvizma in diglosije tudi o triglosiji in trilingvizmu, ko govorci obvladajo tri knjižne jezike. Seveda pa je med njimi opazna različna stopnja obvladovanja jezika tudi glede na socialno zvrstnost - in raziskave so pokazale tudi velike razlike, ki so opazne med pripradniki različnih narodnostnih skupin (generacij).
Keywords: Slovene; slovenščina; zamejski Slovenci; sociolinguistics; sociolingvistika; Italijani; narodne manjšine; Slovenian Istria; Slovenska Istra; bilingualism; dvojezičnost