Kaj nam sporočajo rezultati nacionalnega preverjanja znanja? - Masterl, Saša (Šport (Ljubljana), 2017)
Nacionalno preverjanje znanja (NPZ) je oblika zunanjega preverjanja znanja šesto- in devetošolcev iz materinega jezika, matematike in tretjega predmeta. Preizkus iz športa je letos opravljalo 4010 devetošolcev. Sestavljen je bil iz 21 nalog - 46 vprašanj različnih tipov in različnih zahtevnostnih stopenj. Učenci so od 46 možnih točk v povprečju dosegli 29,64 +- 11,8 ( 64,43 %). Analiza rezultatov je pokazala, da učenci dobro poznajo in razumejo osnovna ravnanja, povezana z varnostjo in športnim obnašanjem, ter nekatere zakonitosti športne vadbe oziroma njen vpliv na človeka. Rezultati kažejo tudi, da učenci izkazujejo slabše poznavanje in nenatančno rabo strokovnega izrazoslovja praktično na vseh vsebinskih področjih ter slabše razumevanje osnovnih fizikalnih principov gibanja. Težje prepoznajo vzročno-posledični odnos pri izvajanju osnovnih gibanj. Nujno potrebno bo več pozornosti usmeriti v strokovno izrazoslovno doslednost tako pri učiteljih kot učencih. Prav tako pa več naporov usmeriti tudi v razumevanje in osmišljanje posameznih vsebin. NPZ je pomembno orodje in dobra povratna informacija stroki in učitelju na področju poznavanja, razumevanja in osmišljanja gibalne dejavnosti in športa.
Keywords: analiza teoretičnih znanj; analysis of theoretical knowledge; nacionalno preverjanje znanja; national assessment of knowledge; NPZ; physical education; sport; šport; športna vzgoja