Zgodovinska vloga operacijskega sistema VMS pri razvoju COBISS-a - Šoštarič, Davor (Organizacija znanja, 2020)
V prispevku se z nekaj zgodovinske distance spomnimo na razmere, ki so pripeljale do tega, da je operacijski sistem VMS postal podlaga za potrebe razvoja in implementacije nacionalnega vzajemnega bibliografskega sistema COBISS. Najprej spoznamo nekatere bistvene značilnosti operacijskega sistema VMS, nato pa spremljamo pot njegove transformacije v tej podporni vlogi za COBISS, vključno s kasnejšo opustitvijo.
Keywords: COBISS; OpenVMS; operacijski sistem; operating system; VAX/VMS; VMS