Sposobnost prepoznavanja težav in okrevanje - Rotar, Eli (Rehabilitacija (Ljubljana), 2016)
Izhodišča: Namen študije je bil ugotoviti, ali lahko s standardiziranim delovno-terapevtskim vprašalnikom Ocena zavedanja sposobnosti (Assessment of Awareness of Ability - AAA ali A3), uporabljenim v povezavi s testom Ocenjevanje motoričnih in procesnih spretnosti - OMPS, (angl. Assessment of Motor and Process Skills - AMPS) ocenimo stopnjo zavedanja težav pri bolnikih po nezgodni možganski poškodbi (NMP). Metode: V študijo je bilo vključenih 20 pacientov po NMP. S testom OMPS je delovni terapevt ugotavljal kakovost izvedbe dveh izbranih dejavnosti vsakodnevnega življenja, v nadaljevanju pa je pacient na podlagi vprašalnika A3 opisal, kje je sam opazil težave. Ocene na OMPS in A3 se primerjajo in tako dobimo stopnjo neskladja, ki hkrati pomeni tudi stopnjo zavedanja pacientovih omejitev. Rezultati: Največ težav s prepoznavanjem svojih omejitev imajo pacienti z nižjo presečno vrednostjo na področju procesnih spretnosti, kar je pogosto značilno prav za paciente z NMP. Največkrat smo zasledili velika neskladja med oceno terapevta in pacientovim doživljanjem izvedbe aktivnosti. Zaključek: Pacienti se različno zavedajo svojih omejitev. Opazili smo, da to vpliva tudi na njihovo kakovost življenja. Vprašalnik A3 se je izkazal kot uporaben delovno-terapevtski instrument, saj nam dobljene informacije pomagajo načrtovati terapevtske programe.
Keywords: Assessment of Awareness of Ability; brain damage; Brain Injuries; delovna terapija; možganske poškodbe; Occupational Therapy; ocena zavedanja sposobnosti; samozavedanje; self-awareness