Portret Franca Antona grofa Schrattenbacha (1712–1783) v Oaxaci - Vidmar, Polona (Zbornik za umetnostno zgodovino (Nova vrsta), 2021)
V članku je obravnavan portret mladega plemiča, ki je razstavljen v Museo de las culturas de Oaxaca v Mehiki. V muzeju je portretiranec identificiran kot član burbonske vladarske hiše, slika pa je pripisana Francescu Solimeni (1657–1747). Na podlagi napisa na portretu je avtorica v portretirancu prepoznala v Gradcu rojenega Franca Antona grofa Schrattenbacha (1712–1783) in obravnavala njegovo kavalirsko potovanje ter položaj v Neaplju, saj je bil nečak nekdanjega neapeljskega podkralja, Volfa Hanibala grofa Schrattenbacha. Pozornost je namenjena tudi različnim strategijam, ki so jih za pridobitev portreta med kavalirskim potovanjem uporabili Schrattenbach in njegova vrstnika in sorodnika, Ignac Marija II. grof Attems (1714–1762) in Ernest Henrik grof Wildenstein (1708–1768).
Keywords: 18. st.; 18th cent.; Franc Anton Schrattenbach; Francesco Solimena; Franz Anton Schrattenbach; Grand Tour; kavalirsko potovanje; Mehika; Mexico; portrait painting; portretno slikarstvo