Ali so metode alternativne medicine v Sloveniji res nekaj povsem novega? = Methods of alternative medicine - are they really quite new in Slovenia? - Židov, Nena (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2000)
V članku avtorica ugotavlja, da imajo številne ideje, metode in tehnike alternativne medicine, ki jih danes kot novosti sprejemamo od zunaj, pri nas določeno tradicijo, ki pa je bila za nekaj časa bolj ali manj pretrgana. To dokazuje na primerih naravnega zdravljenja kroničnih bolezni, homeopatije, studenčarstva oz. radiestezije, bioenergije, zeliščarstva, zdravljenja s pomočjo kristalov in kovin, manipulativnih terapij, masaž, diet in urinoterapije.
Keywords: ethnology; etnologija; ljudska medicina; alternativna medicina