Informacijsko-komunikacijska tehnologija in uporaba kataloga COBISS Osnovne šole Prule - Škrlj, Gregor (Šolska knjižnica, 2017)
V okviru pouka, v povezavi s knjižničnim informacijskim znanjem (dalje KIZ), v naši knjižnici pri iskanju gradiva na policah učencem nudimo dostop do računalniškega kataloga knjižnice. Na začetku je bil to samo spletni dostop, nato smo se spoznavali s katalogom na pametnih telefonih in tablicah, zdaj pa uporabljamo katalog v novi preobleki COBISS+. V okviru pouka KIZ v posameznih vzgojno-izobraževalnih obdobjih učencem predstavimo, kaj katalog je, kako se po njem išče, ter razložimo oznake (postavitev), zapisane v katalogu, v povezavi z dejanskimi oznakami na policah oz. knjižničnem gradivu (nalepka). Cilj učenja je, da učenec zna najti gradivo, ki ga išče. Omeniti velja tudi izvajanje KIZ v sklopu povezovanja z učitelji, ko se pouk za eno šolsko uro preseli v računalniško učilnico, kjer učenci najdejo vsa navodila v spletni učilnici (napotki, razlaga, videorazlage OPAC-a). Ob vsem tem, ob uporabi računalnika, i-table, tabličnega računalnika in pametnega telefona, krepimo tudi digitalno pismenost.
Keywords: COBISS; IKT; informacijsko-komunikacijska tehnologija; katalogi; OPAC; osnovne šole; šolske knjižnice