Udje Družbe sv. Mohorja v Kanalski dolini do leta 1918 - Vovko, Andrej (Kronika (Ljubljana), 1999)
Avtor predstavlja delovanje Družbe sv. Mohorja v Kanalski dolini od pojava prvih mohorjanov v tem delu vedno izpostavljenega obmejnega slovenskega etičnega prostora pa do konca 1. svetovne vojne. S tabelami in seznami je na podlagi letnih seznamov mohorjanov v Koledarjih družbe sv. Mohorja prikazan razvoj udov Družbe sv Mohorja v 11 mohorjanskih postojanskah v Kanalski dolini, njihov skupno število, poklicna sestava, kot jo razberemo iz omenjenih koledarskih seznamov, posebej pa so omenjeni tudi nekateri najvidnejši tamkajšnji mohorjani.
Keywords: 19.st.; Družba sv. Mohorja; Hermagoras Society; Italija; Italy; Kanalska dolina; kulturna zgodovina; založbe; založništvo; zgodovinski prikazi