Policing anti-government protests during the coronavirus crisis in Poland - Rak, Joanna (Teorija in praksa, 2021)
Namen raziskave je z evalvacijo mehanizmov nadzora množic omogočiti vpogled v procese javne interakcije med policijo in protivladnimi protestniki v času krize zaradi koronavirusa na Poljskem. V članku obravnavamo raziskovalno vprašanje: kje na kontinuumu antinomičnih idealnih tipov stopnjevanja uporabe sile in upravljanja s pogajanjem leži model delovanja policije na protivladnih protestih, ki ga je razvila poljska policija med pandemijo Covid-19. Raziskava se umešča med študije o delovanju policije na protestih in izhaja iz medbesedilne kvalitativne analize izjav policije in poročanja v medijih. Raziskava kaže, da je bilo delovanje policije na protestih bližje stopnjevanju uporabe sile. Vseeno pa je šlo za hibridni model, za katerega je bila značilna kombinacija elementov sile in pogajanja. Kar zadeva varstvo pravice do svobode mirnega zbiranja in strpnost policije do kršenja javnega reda, je bila ta konkretna oblika policijskega nadzora blizu stopnjevanju uporabe sile. Komunikacija med policijo in udeleženci shoda, obseg in način aretacij so precej natančno odražali oba modela. Ena razsežnost, tj. obseg in narava uporabljene sile, pa je kazala na upravljanje s pogajanjem.
Keywords: Covid-19; Epidemics; Epidemije; Police; Policija; policijski nadzor nad protesti; Protesti; Protests; zajezitev