Predstavitev programa vadbe "VADI RAD" za bolnice z rakom dojke - Gnezda, Kristina (Šport (Ljubljana), 2016)
Rak dojke je vodilna vrsta raka pri ženskah. Pet letno preživejte narašča in je bilo več kot 77% v letu 2009, v Sloveniji pa je bilo približno 15.000 živih bolnic z diagnozo raka dojke ob koncu leta 2012. Študije so pokazale številne prednosti redne telesne dejavnosti pri primarni in sekundarni preventivi raka. Ker je sodobno zdravljenje raka dojke pomembno izboljšalo stopnjo preživetja, so kasnejše raziskave pokazale, da ima redna vadba pomembno vlogo pri izboljšanju kakovosti življenja in dobrega počutja bolnic z rakom dojke. Glavni cilj naše pilotne študije je bil ustvariti in oceniti strukturiran program vadbe, ki lahko pomaga izboljšati kakovost življenja in telesne sposobnosti bolnic z rakom dojke in se lahko izvaja in ponudi bolnicam na ravni lokalne skupnosti.
Keywords: breast cancer; kakovost življenja; physical activity; physical fitness; quality of life; rak dojke; sport; šport; telesna dejavnost; telesna zmogljivost