Why "positivity" matters for government' community relationships - Zeqiri, Mensur (Teorija in praksa, 2020)
Veda o odnosih z javnostmi se ukvarja s tem, kako se oblikujejo in vzdržujejo odnosi med organizacijami in javnostmi. V relacionalni perspektivi poznamo v tej vedi več strategij gojenja odnosov, ki jih organizacije lahko uporabijo za oblikovanje kakovostnih odnosov. Pričujočo študijo smo zasnovali z namenom, da bi dodatno preizkusili strategijo pozitivnosti pri gojenju odnosov v kontekstu odnosov med vlado in skupnostjo. Avtorjev cilj je bil s pomočjo poglobljenih intervjujev primerjati mnenja obeh partneric v odnosu, kar zadeva raven pozitivnosti v omenjenem kontekstu. Drugi cilj je bil pojasniti, kako pozitivnost prispeva k izidom zaupanja in zadovoljstva pri vzpostavljanju pozitivnih odnosov med vlado in skupnostjo. Rezultati kažejo, da se partnerici ne strinjata med seboj glede tega, kako vlada udejanja strategijo pozitivnosti pri gojenju medsebojnega odnosa. V primerjavi z vlado, ki meni, da je njena interakcija z državljani zelo pozitivna, je po ocenah državljanov odnos vlade do njih premalo pozitiven. Ugotovitve kažejo, da pozitivnost pomembno prispeva k zaupanju in zadovoljstvu pri oblikovanju konstruktivnega odnosa med vlado in skupnostjo.
Keywords: Cabinet system; Community; Government and the press; Government relations; Odnosi z državo; Odnosi z javnostmi in politika; Public relations and politics; Skupnost; Vlada; Vlada in tisk