Pomembnost poznavanja časovne porazdelitve padavin znotraj padavinskega dogodka v vodarski praksi - Dolšak, Domen (Gradbeni vestnik, 2015)
Poznavanje časovne porazdelitve padavin znotraj padavinskega dogodka je pomembno pri hidrološkem modeliranju, načrtovanju hidrotehničnih objektov, odvodnjavanju, zaščiti pred poplavami ipd. Napačna ocena oziroma neupoštevanje pravilne časovne razporeditve padavin namreč lahko povzroči velike negotovosti v izračunih projektnih pretokov. V prispevku so predstavljene Huffove krivulje, ki opisujejo časovno porazdelitev padavin znotraj padavinskega dogodka. Analize so bile opravljene za 30 padavinskih postaj v Sloveniji, kjer meritve izvaja Agencija RS za okolje. Rezultati so prikazani v grafični in tabelarični obliki ter omogočajo relativno preprosto uporabo v praksi.
Keywords: discharge; hidrološki modeli; Huff curves; Huffove krivulje; hydrological modells; padavine; pretok; rainfalls; Slovenia; Slovenija; statistical analysis; statistična analiza