NI VSE V KONZERVI, KAR PIŠE Šest od sedemnajstih vzorcev sadnih in zelenjavnih konzerv strokovnjaki živilskega laborato-rija ne priporočajo. S tem mne-njem so bili seznanjeni člani sveta potrošnikov Nove Jarše na lelošnjem prvem sestanku. Skle-nili so, naj o tem zvedo vsi po-trošniki, trgovina na drobno in na debelo in proizvajalci, da bi takšni proizvodi izginiii s prodaj-nih polic. Ugotavljanje kvalitete kon-zerv je sestavljalo lanski delovni progratn sveta potrošnikov. Za pomoč so prosili tržno inšpekto-rico mesta Ljubljana. V novem-bru sta tržna inšpektorica in čla-nica sveta potrošnikov obiskali poslovalnici na Šmartinski cesti Emona na št. 145 in Mercator — tozd Golovec na št. 105. Sku-paj z delavci teh poslovalnic so pregledali konzerve sadja in ze-lenjave. Vzeli so sedemnajst vzorcev od različnih proizvajal-cev in jih poslali v preiskavo pooblaščenemu živilskemu labo-ratoriju zavoda SRS za zdrav-stveno varstvo v Ljubljani. Predvsem so bile to konzerve z najbolj iskanim sadjem in zele-njavo, zlasti tiste, ki že na videz niso ustrezale predpisom iz pra-vilnika o kakovosti sadnih, zele-njavnih in gobjih izdelkov ter pektinskih predpisov (Ur. 1. SFRJ, št. 1,79) in zakona o stan-dardizaciji (Ur. I. SFRJ, št. 38,77). V nekaterih primerih je bilo označenje nepopolno: neberljiv datum proizvodnje, brez podat-kov o plodovih in načinu konzer-viranja, brez roka uporabnosti, nepravilna teža. Zato so bili ti iz-delki v neskladju s 4. in 5. ter 15. in 157. členom pravilnika. Kjer pa je proizvajalec napolnil kon-/erve z neizenačenim ali poško-dovanimi plodovi, je kršil dolo-čila 16. in 158. člena pravilnika: v njih je določeno, kakšne po-gojc morata izpolnjevati sadje in zulenjava, ki ju uprabljajo za in-dustrijsko predelavo. Napisi na konzervah so le v enem od jugoslovanskih jezikov, na nekaterih konzervah je napis poleg našega še v nemškem jezi-ku. Večinoma so bile konzerve iz-delane v lanskem letu. Sladki fe-feroni Prima — Kikinda in slivov kompot Vitaminka — Banjaluka sta bila izdelana leta 1978, slivov kompot PK Beograd — Grocka je bil izdelan leta 1977. Na dan pregleda so imeli v po-slovalnici Emona na policah iz-delke desetih proizvajalcev: Po-dravka, Petovia, Eta (največ vrst), Belsad, Fructal, Titel, Voče produkt Požarevac, Prima — Kikinda, Vitaminka, Vočar. V poslovalnici Mercator so imeli na zalogi konzerve enajstih proizva-jalcev. Poleg že navedenih iz po-slovalnice Emona tudi izdelke proizvajalca Grocka. Konzerve, ki niso prejele pri-poročila, so imele naslednje po-manjkljivosti: razkuhani plodo-vi, slabo izražena aroma, na po-vršju izkristaliziran sladkor, naliv ni pokrival plodove, pri-sotni listi in peclji rastlin, plodovi poškodovani, slabo razviti in s pegami. V preiskavo so poslali pet vzorcev kompota, vzorec suhega sadja, dva vzorca marmelade, tri vzorce kumaric, dva vzorca slad-kih feferonov, dva vzorca rdeče pese in dva vzOrca paprike. V razpredelnici so opisani vsi važnejši podatki, iz katerih si lahko vsakdo ustvari tudi svoje mnenje o izdelkih. Škoda, ker je naš predpis o kvaliteti kompotov in zelenjav-nih konzerv premalo natančen glede navedbe čiste teže proi-zvoda. Potrošnika ne zanima skupna čista teža plodov in nali-va, temveč predvsem čista teža plodov, zlasti kadar je konzerva iz pločevine. Ob tej priložnosti smo opazili še eno zanimivost, ki pri potroš-nikih lahko povzroči dvom o kvaliteti, in sicer nestandardno barvo in okus marelične marme-lade. Na osnovi izkušenj je ta R V/-HKU>H M< \ . nclottža mnenje glede n« isna vxmee protztajalet* omaiena na orgaimlep- din dcjanska lične laslnosli 1. liSnjet kompnt Banal Prima 7411 gr 746 gr izdelek pripo-_____________________Kikinda____________________________ročamo_______________I9.2S 2. "slnov kumpol Vilaminka Banja 930 gr W)(r i/dclek pripo-_____________________Luka______________________________ročamo_______________13.89 3. jagodut kiimput Agroexpor1 8H0 gr 96 1 gr i/delek pripu- Beograd 958 gr toiamo 30.411 Jarmenovci 4. jacodoi knmpal Vcčar e»port — 450 gr 470 gr i/delka ne pripo- Import Beograd ročamo — plodovj razkuhani 21,11(1 5. slhu« kompol PKBeograd K50 gr 89.1 gr izdetck ?e\« Grocka % Grucki priporočatno 15,85 6. murvličnii mar- BeUad Crnomi*lj 465 gr 428 gr »delck manj pripo' mcludii rnftinu) — slabt) i/ražena arnma 17,71) 7. maretična mar- Fruclal Alku 445 }{r 446 gr izdelek zelo ' mclada - priporočamo 22.50 K. suhchmuktv VocveKport- 500 gr 497 |>r izdelka ne pripuro- imporl Zacreb čamo — iskrislaliz. sladkor na po* ršini 31.33 9. kuautce, itH- Ela Kamnik 170 gr 207 gr izdelek /elo kalMK priporočamo_________12.95 10. kmurice, ddl- Vilaminka 63« gr 666 «r izdelek /ilo katMM priporočamo 15,40 11. kuaHrice, d«B- Banat Prima 360 Kr 356 pr izdelck manj pripo-kategae Kikinda rdčamn — neizena- čcna M'likti zclcna barta. nalit rahln ninlcn 13.36 12. sladki lclcnini F.la Kamnifc 250 |>r 293 jr izridka m pripiiro- čamo — piodui i mchansk*» poAo-dutani, prisfilnj ______________________lisli rasllin ___________14.45 13. sladki feferuni Banat Prima 550 gr 580 isr izdelku nt priporo- Kikinda čamn — naln rahlo molen. prisotni pi-clji in listi. na pUtdotih rjatepcge 22.00 14. pcčvna paprika PIKTifvt 650 gr 556 gr i/dvlka nv priporn- 516 gr Oam« — nalh ne prckhta tsvbini;. osianvk ožganv _______________________________________putrhnjice____________24.37 15. pusti-ri/ir;in:i Fla Kamnik 650 gr 655 )jr i/delka ne priporo-papriku \ kisu 635 gr čanio — ^idne črnt' pt-j>c na plodo^ ih 15.15 16. rdeča pvsa < kisu Kla Kamnik 720 gr 683 gr i/di-Uk /ilo priporučatno 12.95 17. rdvčn pm i kiso BeKad f rnumelj «80 gr 685 gr i/dilik pripuro- čamo 12.95 barva oranžno rumena z rahlim prehodom na rjavkasto. Fructa-lova marelična marmelada v kil-ski konzervi od avgusta je bila temno rjavo ruinena s slabo izra-ženim okusom, v polkilski kon-zervi od oktobra pa je bila svetlo rjavkasto rumene barve. Pričakujemo, da bodo proi-zvajald v bodoče bolj skrbeli za kvaliteto surovin in izdelkov, pravilno označevali in na osnovi internih standardov poskušali izenačiti Ustnosti islovrstnih proizvodov. Glede trgovine pa smo prepri-čani, da bo prisluhnila ugotovi-Ivam sveta potrošnikov in da bo pri nabavi oziroma izbiri natanč-nejša glede vsebine in teže kon-zerve. D. HONZAK in I. TRŠEK