Atalanta ali bodočnost športa - Kreft, Lev (Šport (Ljubljana), 2018)
Serija knjig Danes in jutri, objavljena v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, je ustrezala potrebi po premisleku bodočnosti človeštva. Zbirka vsebuje G. S. Sandilandsovo Atalanto ali bodočnost športa iz leta 1928. Sandilands je posvojil zapleten mit o Atalanti zaradi njegovega športnega in spolnega potenciala. Z vidika športa ta mit predstavlja prehod od krvavih športov k nekrvavim, od herojskega spopadanja za slavo k funkcionalni dirki za srečo, in končno še h grenkemu in nepoštenemu izzivu profesionalizma. Zdaj živimo v prihodnosti Sandilandsove knjige in jo lahko pretehtamo. Šport je vstopil v visoko kulturo z napredovanjem skozi profesionalizacijo, industrializacijo in celo post-industrializacijo, podobno kot celotno kulturno polje, da bi postal zelo resen posel. Ženske so v športu zasedle svoje mesto, še vedno se bojujejo za več enakosti tu in tam, ni pa več v ženskih športih najti ničesar od nekdanje skromnosti. Vedno manj je javnih prostorov z enakim in demokratičnim dostopom k igri in tekmi, ker sta tudi na področje rekreacijskega športa prav tako vstopila industrializacija in post-industrializacija. Ena točka pa je, v kateri se zdi, da je Sandilands ustrelil povsem mimo. V športu v resnici ni nikakršne reprezentativne demokracije.
Keywords: Atalanta; demokracija; filozofija športa; kultura; profesionalizem; šport