(Ne)religioznost in socialna distanca do izbranih družbenih manjšin v postsocialistični Evropi - Smrke, Marjan (Teorija in praksa, 2008)
Navezujoč se na raziskovanje odnosa med (a)teizmom, (ne)religioznostjo in moralo v postsocialističnih državah, raziskujemo razlike v socialni distanci do raznih družbenih manjšin, kakor jo izražajo teisti oz. ateisti, religiozni oz. nereligiozni. Kot merski instrument je uporabljen poseben kazalec socialne distance. Medevropske primerjave omogočajo prepoznavanje karakterističnih vzorcev, nekaterih posebnosti zahodnoevropskega (post)tranzicijskega prostora in posebej Slovenije. Videti je, da se v Sloveniji nekateri izrazi socialne distance izraziteje navezujejo na religijski dejavnik. V teh primerih se zdi, da so (teoretično) univerzalne verske vrednote "ljubezni do bližnjega" pojmovane le parohialno.
Keywords: socialna distanca; ateizem; atheism; teizem; Rimskokatoliška cerkev; družbene manjšine; postsocializem; postkomunizem; Europe; Evropa