Biographical perspectives of educational transitions - Živoder, Andreja (Teorija in praksa, 2016)
Članek obravnava biografsko perspektivo izobraževalnih prehodov s pomočjo metodološkega pristopa kvalitativnih študij primerov. Poglobljena analiza individualnih primerov nudi pomemben vpogled v procese izobraževalnega odločanja in razkriva ključne izzive, s katerimi se mladi danes soočajo, ko načrtujejo svoje prihodnje izobraževalne poti. Članek identificira in interpretira ključne ugotovitve glede na širši družbeni in institucionalni okvir, ki strukturira in oblikuje individualna življenja učencev: neenak dostop do izobraževanja, struktura izobraževalnega sistema, institucionalna podpora, procesi individualizacije, defragmentacija življenjskih potekov, familializacija in vključevanje staršev.
Keywords: Choice; Education; Izbira; izobraževalni prehodi; Izobraževanje; odločanje; Parents; School children; Slovenia; Slovenija; Starši; Učenci