The concepts on quality of life in the Maribor post-WW2 housing estates - Skalicky, Vanja (AR. Arhitektura, raziskave, 2012)
Paradigma kakovosti življenja v stanovanjskem prostoru je odvisna od različnih funkcij z vlogo medsebojnega povezovanja, ki ne zadovoljujejo le potreb stanovalcev, ampak tudi prebivalcev mesta v celoti. Poleg tega je bistvenega pomena, da stanovanjska območja vsebujejo lahko dostopne in primerno oblikovane javne in zelene površine. Poglavje se osredotoča na vplive, ki jih ima načrtovanje stanovanjskih naselij na kakovost življenja prav z ozirom na takšne površine. V zdajšnjem času se javne in zelene površine v stanovanjskih naseljih zgrajenih po 2. svetovni vojni pogosto uporabljajo v druge namene, predvsem zaradi velikega števila avtomobilov, ki je privedlo do velikanskih problemov s parkiranjem. Dve desetletji po privatizaciji stanovanj je vprašanje lastništva zelenih površin ter s tem povezanega vzdrževanja pogosto vzrok zelo hudih sporov, ki nastajajo zaradi napačne uporabe javnih prostorov. V nadaljevanju bom predstavil poseben fenomen, namreč vpliv visoko kakovostnih skandinavskih stanovanjskih modelov na slovensko urbanistično načrtovanje in oblikovanje stanovanjskih naselij v obdobju po 2. svetovni vojni. Pregled večdružinskih mariborskih stanovanjskih naselij iz tega obdobja oblikuje nov pristop h kakovosti življenja, zlasti z ozirom na odprt javni prostor.
Keywords: architect; arhitekti; green areas; Humek, Ljubo; javni prostor; kakovost življenja; Maribor; odprt javni prostor; open public space; post-WW2 housing estates; povojna gradnja; quality of life; standard of living; stanovanjska naselja; urbani prostor; zelene površine