The role of sonographic evaluation of spinal canal in children - Zupančič, Živa (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Izhodišča. Z ultrazvokom lahko pri pregledu hrbteničnega kanala dobro prikažemo anatomsko strukturo kanala kot tudi strukturo okoljnih tkiv. V prispevku opišem tehniko pregledovanja in podam pregled anatomije in najpogostejših prirojenih anomalij, primerjavo diagnostičnosti ultrazvoka z magnetnoresonančnim slikanjem ter vlogo in mesto ultrazvoka pri ocenjevanju hrbteničnega kanala. Zaključki. Ultrazvok priporočamo kot primarno slikovno diagnostično metodo za ocenjevanje okultnega hrbteničnega disrafizma pri dojenčkih in majhnih otrocih.
Keywords: Abnormalities; anatomija; Anatomy and histology; anomalije; Child; diagnostika; hrbtenični kanal; Infant; Lipoma; Magnetic resonance imaging; Meningomyelocele; otroci; Spina bifida occulta; Spinal canal; Spinal dysraphism; Ultrasonography