Razvoj male suhe vakuumske črpalke - kompresorja za območje 100 mbar do 4 bar - Sivec, Matjaž (Kovine zlitine tehnologije, 1996)
Male črpalke za grobi vakuum pogosto uporabljajo v tehniki, medicini, raznih laboratorijih in tudi v široki porabi. V članku je kratko opisan princip delovanja, z diagrami so prikazani izračuni obremenitev, potrebne moči elektromotorja in predvidene črpalne hitrosti za prototip črpalke, ki jo razvijamo na IEVT.
Keywords: vakuumske črpalke; kompresorji