Ugotavljanje nekaterih telesnih obremenitev članov slovenske odbojkarske reprezentance - Rojc, Jernej (Šport (Ljubljana), 2021)
Za razumevanje telesnih obremenitev v odbojki je pomembno poznavanje števila skokov za posamezna igralna mesta in njihovih značilnosti. V povezavi s skoki je prav tako pomembno poznati število udarcev, saj sta to dve glavni obremenitvi v odbojkarski igri, s katerima je povezanih največ poškodb. Večina raziskav se je ukvarjala predvsem z uspešnostjo odbojkarskih prvin na tekmovanjih ter značilnostmi in incidenco poškodb med igralci odbojke. V vzorec smo vključili člane slovenske odbojkarske reprezentance, ki so bili na evropskem prvenstvu leta 2015. Meritve smo izvajali na podlagi statističnih podatkov tekem, pridobljenih s programsko opremo Data volley. V vzorec je vključenih sedem odbojkarjev na različnih igralnih mestih. Odigrali so sedem tekem in 26 nizov. Ugotavljali smo število skokov in udarcev v posameznem nizu glede na igralno mesto. Največ skokov izvedejo igralci na igralnih mestih bloker in podajalec, največ udarcev pa korektor in sprejemalec.
Keywords: hits; igralna mesta; jumps; load; obremenitve; odbojka; playing positions; skoki; sport; šport; udarci; volleyball