Gibalna učinkovitost in mišično-skeletne težave pri zaposlenih v strežbi - Pavlović, Rimi (Šport (Ljubljana), 2018)
Delo v strežbi je dinamično, pretežno stoječe delo, ki je pogojeno s skrajnimi gibi z bremeni, težjimi od 8 kg, zato je pojavnost mišično-skeletnih obolenj pri tej populaciji relativno visoka. Namen raziskave je bil ugotoviti pojavnost mišično-skeletnih težav ter oceniti gibalno učinkovitost pri zaposlenih v strežbi. V raziskavo je bilo vključenih 19 odraslih moških, ki že vsaj 6 mesecev opravljajo delovno mesto natakarja. S pomočjo vprašalnika smo pridobili informaciji o akutnem in kroničnem pojavu bolečin po celotnem telesu; podatke o gibalni učinkovitosti merjencev smo pridobili s testno baterijo FMS. Rezultati kažejo, da zaposleni v strežbi občutijo največ bolečin v zgornjem in spodnjem predelu hrbta in kolen. Rezultati gibalni učinkovitosti so pokazali podpovprečne vrednosti (13,97 +- 1,99 ocene), kar lahko nakazuje na večjo možnost nastanka poškodb in pojavljanja bolečin. Dodatno smo ugotovili tudi bilateralne razlike pri testu prestopanje ovir ter negativne povezave med izbranimi testi FMS in bolečinami v zgornjem delu telesa ter hrbta. Rezultati naše raziskave so lahko v pomoč vsem, ki se ukvarjajo z organizacijo in izvajanjem vadbe na stoječem delovnem mestu, kot tudi vsakemu posamezniku, ki tako delo opravlja.
Keywords: asimetrije; gibalna učinkovitost; gostinstvo; mišično-skeletna obolenja; stoječe delovno mesto; strežba; zaposleni