Ko odsev v ogledalu ne pokaže resnice ali športnikov (lažni) jaz in doping - Smrdu, Maja (Šport (Ljubljana), 2020)
Pogosto se sliši mnenje, da morajo biti športniki, če želijo doseči vrhunske rezultate, egoistični, še več, da je narcisizem kot osebnostna lastnost tisti faktor, ki jim omogoča uspešnost in premagovanje različnih ovir v športu (Roberts, Woodman, Hary, Davis in Wallace, 2013). Ob delu z vrhunskimi športniki sem vedno znova začela dvomiti o tej tezi in prepričanju, še več, zdelo se mi je škodljivo za prihajajoče generacije športnikov in športnih pedagogov, tako da sem se ga odločila podrobneje preučiti. Pri temu se je pokazalo, da se napačno povezuje in zamenjuje samozavest z narcisizmom in javno osebnost športnikov s privatno osebnostjo. Da lahko ustrezno razumemo te koncepte in njihovo povezanost z nepoštenimi dejanji, kot je tudi doping, se moramo poglobiti do osnove osebnostne strukture, tj. jaza. To povezanost bom poskušala predstaviti skozi pričujoči tekst.
Keywords: doping; egoism; egoizem; narcisizem; narcissism; psihologija športa; psychology of sport; samozavest; self-confidence; šport