Urbana preobrazba nekdanjega sušaškega pristanišča na Reki - Puž, Jana (Urbani izziv, 2005)
Reki je geografski in prometni položaj določil izrazito pomorsko orientacijo in odločilno vplival na gospodarstvo celotne regije. Razvoj luke je posledica številnih politično-ekonomskih sprememb v evropskem prostoru, ki so se pokazale v položaju in razvojnih možnostih enega od treh najbolj pomembnih pristanišč na severnojadranskem prometnem koridorju. Še več, mesto je nastalo,se razvijalo ali nazadovalo, kakor je raslo, se razvijalo ali nazadovalo reško pristanišče. Reško-sušaški bazen je neposredno pred mestnim jedrom in se razteza od Mlake na zahodu do Brajdice na vzhodu. Notranji del reškega bazena je namenjen potniškemu prometu. Gradnja tega umetnega luškega bazena je hkrati zaprla mestno obalno fasado, ki je značilna lastnost drugih obalnih mest. Edina prostora kjer ima mesto danes neposreden stik s pristaniščem in dostop do morja sta potniško pristanišče in Sušak. Slednje naselje se je zaradi upravne razdelitve do nedavnega razvijalo samostojno; dogodki, vezani na razvoj pristanišča so nanj vplivali le posredno. Predmet diplomske naloge, ki jo povzemamo v prispevku, je bil mesti povezati in ustvariti enovit prostor.
Keywords: mesta; pristanišča; Reka; Sušak; urbani razvoj; urbanism; urbanizem