Comparison of efficiency of two training programmes for developing selected motor abilities of children in kindergarten - Videmšek, Mateja (Kinesiologia Slovenica, 2003)
Namen raziskovalne naloge je bil ugotoviti, ali obstajajo razlike v razvoju nekaterih motoričnih sposobnosti med otroki v vrtcu, ki so imeli športno vzgojo po programu in vodenju vzgojiteljice in otroki, ki so izvajali gibalne dejavnosti po programu in vodenju študenta Fakultete za šport in vzgojiteljice. V vzorec merjencev je bilo zajetih 75 pet do šest letnih otrok, ki so obiskovali vrtec, od tega 37 otrok kontrolne in 38 otrok eksperimentalne skupine. Vzorec spremenljivk je sestavljalo 5 motoričnih testovČ skok v daljino z mesta, dviganje trupa, hoja skozi obroče, tek po kotaljenju, tek na 300 metrov. Rezultati raziskave kažejo, da se kontrolna in eksperimentalna skupina v končnem stanju statistično značilno razlikujeta. Program, ki sta ga izvajala študent in vzgojiteljica v eksperimentalni skupini, je bil učinkovitejši od programa, ki ga je sestavila in izvajala vzgojiteljica v kontrolni skupini. čeprav so merjenci kontrolne skupine svoje rezultate tudi nekoliko izboljšali, so te vrednosti nižje in ostajajo v mejah naravnih razvojnih tendenc. Strokovno načrtovana in kakovostno vodena športna vzgoja lahko torej pomembno vpliva na razvoj nekaterih motoričnih sposobnosti otrok, starih pet do šest let.
Keywords: motorične sposobnosti; predšolski otroci; raziskave; športna vzgoja