Pogovor o aktualni problematiki: "Starša se ločujeta, kaj pa otrok?" - Mazgan, Lidija (Šolska knjižnica, 2018)
Namen prispevka je knjižničarje in socialne delavce na šolah spodbuditi, da bi posvečali del svojega dela tudi pogovoru o aktualni problematiki, da bi otroke seznanili s pogostimi problemi in pri tem izhajali iz problemskih situacij znotraj kakovostnih literarnih besedil. Učenci namreč nosijo v sebi probleme. Sami neradi govorijo o tem, če jih k temu ne spodbudimo. Potrebujejo vodeni pogovor s sovrstniki in odraslimi osebami. Prav je, da jih seznanimo z vzroki in posledicami problemov, ki so del njihovega vsakdana, da jih spodbudimo k razmišljanju in odgovornemu ravnanju v danih situacijah in da jim povemo, kje lahko najdejo pomoč. Svetujemo jim tudi ustrezno literaturo, ki jih seznanja z določenim problemom. V pričujočem prispevku bom predstavila potek medpredmetne ure, v kateri smo sodelovale učiteljica, socialna delavka in knjižničarka in je bila izvedena v okviru razredne ure.
Keywords: branje; ločitev; medpredmetno povezovanje; otroci; pogovor; razveza zakona; starši; šolske knjižnice; učne metode