Pravice kupca na podlagi stvarne napake pri prodajni pogodbi - Možina, Damjan (Pravni letopis, 2012)
Avtor v članku predstavi predpostavke, časovne okvire in vsebino zahtevkov kupca na podlagi stvarne napake pri prodajni pogodbi: popravilo in zamenjava, znižanje kupnine, odstop od pogodbe ter odškodninski zahtevek. Posebno pozornost namenja razliki med splošno ureditvijo v slovenskem OZ ter ureditvijo potrošniške prodajne pogodbe v ZVPot, ki je posledica prenosa Direktive 99/44/ES o potrošniški prodaji in garancijah v slovensko pravo. V tem kontekstu obravnava tudi sodbo Sodišča EU v zadevah Weber in Putz (C-65/09in C-87/09), ki se nanaša na obseg in omejitve kupčevega zahtevka na zamenjavo blaga z napako in njen pomen za slovensko pravo. Slovenija je 3. člen Direktive uresničila na poseben način, brez prenosa posebne hierarhije kupčevih zahtevkov, zato so možnosti za uresničevanje sodbe brez spremembe zakona v nekaterih pogledih omejene.
Keywords: napake; obligacijsko pravo; odškodnina; pogodbe; pogodbeno pravo; pravna ureditev; prodaja; Skoda; škoda; varstvo potrošnikov